Hodowla i zbiór owoców noni


Na plantacji krzewów noni



   Zabiegi służące dochowaniu wymogów technologicznych zaczynają się już na plantacji owoców noni. Dbałość o krzewy morwy indyjskiej mające wydać plon w postaci owoców noni ma swoje podstawy w założeniach przyświecających rolnictwu ekologicznemu. Na plantacjach Tahiti Naturel nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych. Składniki odżywcze dla krzewów noni są pochodzenia organicznego. Dzięki temu sok wyprodukowany z tak hodowanych owoców będzie najwyższej próby i nie skażony chemią. Potwierdzeniem stosowania takich metod hodowli jest odnawiany po corocznie powtarzanym audycie certyfikat EkoCert dla soku z noni Tahiti Naturel.
   Następnym elementem decydującym o jakości produktu finalnego jest staranny dobór i selekcja owoców. Tu potrzebna jest już fachowa wiedza z zakresu botaniki i hodowli. Przez wzgląd na wymogi technologiczne przy przetwarzaniu owoców noni okres rozwoju i dojrzewania został podzielony na poszczególne etapy.

Etapy dojrzewania owocu noni:


Owoc noni 1. Pierwszy etap: Nono PI (takiej nazwy używa się na plantacjach Polinezji Francuskiej) - owoc jest bardzo twardy z ciemno zieloną skórą;
2. Drugi etap: Nono PUU - owoc jest bardzo twardy, przybiera kolor jasno zielony;
3. Trzeci etap: Nono OMOTO - owoc w dalszym ciągu twardy, skóra zmienia kolor na jasno żółty;
4. Czwarty etap: Nono TOHEA - owoc zaczyna mięknąć, skóra ma jasno żółtą barwę;
5. Piąty etap: Nono PE - owoc jest miękki, skóra uzyskała białą barwę.

   Przemiana ze stadium pierwszego Nono PI do drugiego Nono PUU trwa od 6 do 8 dni. W ciągu następnych 3 do 4 dni owoc osiąga czwarte stadium dojrzałości Nono Tohea. Ostatni etap dojrzewania zachodzi w czasie zaledwie 6-8 godzin.

   W okresie dojrzewania owoce są pod ciągłą obserwacją, by w momencie osiągnięcia stadium dojrzałości kwalifikującego owoc jako odpowiedni do produkcji soku niezwłocznie rozpocząć zbiór noni. Nie prędzej i nie później. Taka procedura ściśle determinuje czas trwania poszczegónych procesów dalszej obróbki surowca.

   Celem jest uzyskanie najlepszego jakościowo soku z noni.