Selekcja i tłoczenie soku z noni

1. Selekcja i mycie owoców noni



Po osiągnięciu porządanego stanu dojrzałości owoce są zbierane. Zbiór jest prowadzony ręcznie na plantacjach Tahiti oraz kilku pobliskich wysp. Do zbioru kwalifikuje się tylko owoce, które osiągną drugie stadium dojrzałości zwane "Nono PUU" (patrz "Etapy dojrzewania owoców Noni"). Bezpośrednio po zbiorze są myte wodą i suszone. Cały proces trwa maksymalnie do 48 godzin.

2. Powtórne sortowanie i mycie owoców noni


Certyfikat dla soku z noni Tahiti Naturel W ciągu następnych kilku godzin owoce są transportowane z poszczególnych plantacji do laboratorium produkcyjnego na Tahiti. Tutaj owoce noni najpierw są powtórnie selekcjonowane w celu wyłapanie i wyeliminowania sztuk uszkodzonych podczas transportu. Potem ponownie podlegają płukaniu wodą. Owoce, na tym etapie produkcji owoce noni osiągają etap trzeci ("Nono OMOTO") lub czwarty ("Nono TOHEA") w stadium dojrzewania. Po płukaniu są suszone na słońcu, jednak nie dłużej niż przez 24 godziny. Podczas suszenia osiągną ostatnie stadium dojrzałości zwane Nono PE. Teraz owoce noni są gotowe do właściwego przetworzenia.

3. Ekstrakcja miąższu z owoców noni i tłoczenie soku z noni



Teraz następuje mechaniczne oddzielenie skór i nasion od miąższu owoców. Tylko miąższ będzie poddany tłoczeniu. Odseparowany miąższ trafia do wyciskarki. Proces tłoczenia odbywa się "na zimno" tzn. pulpa nie podlega modyfikacjom temperaturowym. Otrzymany półprodukt - sok - będzie poddany uszlachetnianiu. W obecnej postaci zawiera dużo zbędnych pozostałości z miaższu owoców, które sprawiają że sok jest mętny. Tahiti Naturel wdrożyło metodę filtracji, która znacznie podnosi walory jakościowe soku - mowa o specjalnej metodzie filtracji z przepływem stycznym.